Galeria
Film Simentale w Polsce zrealizowany w 2021r dla Polskiego Związku Hodowców Bydła Simentalskiego
Ojczyzną bydła simentalskiego jest Szwajcaria. Stanowi tam ono 50 % pogłowia. Jest to jedna z najbardziej rozpowszechnionych w Europie ras krów.
Jeszcze do niedawna bydło to charakteryzowało się bardzo duzymi rozmiarami
ciała (krowy 800kg), grubą kością i wysokonożnością. Dlatego oprócz użytkowości
mlecznej i mięsnej używano go jako siła pociągowa.
na zdęciu było rasy pc w jarzie sfotografowane przez Basię Wiek (innego zdęcia nie mam)
W Polsce chów bydła tej rasy rozpoczęto w drugiej połowie XIX wieku w
rejonach południowo wschodnich. Już w końcu XIX wieku istniało tam na
ogólną ilość 43 obór zarodowych 28 obór simentalskich.
W latach 1955-1960
w celu poprawy uzytkowości mlecznej sprowadzono ze Szwajcarii, Rumunii,
NRD, Węgier i RFN 30 buhajów i 718 jałowic.
Później, wielokrotnie jeszcze
wcelu poprawy mleczności sprowadzano nasienie buhajów.
Do początków lat 90 działał w Brzozowie duży ośrodek hodowli zarodowej
bydła simentalskiego. Utrzymywano tam w kilku gopodarstwach (Pakoszówka,
Grabownica, Witryłów, Ulucz, Haczów, Widacz) ponad 1000 krów mlecznych.
Obecnie gospodarstwo to nie istnieje. Teraz największym skupiskiem tego
bydła w Polsce jest Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Odrzechowa.
Simentale na pastwisku w Odrzechowej
Początkowo bydło simentalskie znajdowało się tu tylko na Stacji Oceny
Buhajów w Pastwiskach, ale z czasem doceniono jego walory i stopniowo,
dobrymi krowami zastąpiono posiadane wcześniej bydło nizinne czerwono
białe w Odrzechowej.
simentale w Pastwiskach
Obecnie bydło rasy Simentalskiej stanowi około 1,5% pogłowia w kraju. W ostatnich latach bydło tej rasy w znaczący sposób zwiększyło swa populację głównie poprzez import materiału żeńskiego poza województwem podkarpackim. W 2011 roku pod kontrola mleczności w kraju było 9 560 krów o średniej wydajności mlecznej 5 450 kg mleka, 4,11% tłuszczu i 3,36% białka. Natomiast na terenie woj. podkarpackiego rodzima populacja bydła simentalskiego wynosi 3 466 krów w 276 oborach pod kontrolą użytkowości mlecznej (36% ogółu krów) o średniej wydajności 4 721 kg mleka, 4,01% tłuszczu i 3,28% białka.
Potencjał genetyczny tej rasy jest ciągle wzmacniany poprzez import materiału żeńskiego oraz nasienie buhajów z Austrii, Niemiec i Szwajcarii.
Natomiast nasienie buhajów krajowych tej rasy jest chętnie używane do krzyżowania towarowego z krowami ras mlecznych (około 30% ogółu unasienianych w krzyżowaniu towarowym) w wyniki czego otrzymujemy żywiec wołowy dobrej jakości poszukiwany na rynki krajowym i zagranicznym. Coraz częściej hodowcy i użytkownicy bydła tej rasy wnioskują o utworzenie dla tej rasy II działu księgi, gdzie wpisywano by sztuki w typie mięsnym.